Forum Bractwa Rivendell Mae govannen mellon... witamy na forum poświęconym Eldarom przy Bractwie Rivendell (Heren Nalmiristo: www.bractwo-rivendell.pl)
W tym temacie chciałbym się dowiedzieć jakie popieracie podejście do życia i innych ludzi. Na przykład: czy uważacie że trzeba czynić dobro i wspierać zawsze wszystkich ludzi, a może liczy się dla was tylko rodzina i znajomi reszta już nie, albo tylko zysk materialny? Zapraszam do dyskusji i czekam na wasze propozycje.
_________________ Tak to już bywa, że kiedy człowiek ucieka przed swoim strachem, może się przekonać, że zdąża jedynie skrótem na jego spotkanie.
Plemię: Noldor
Ulubiona Era: Pierwsza
Narodziny: Yunquëa Víressë 23. (I)
Wysłany: 2014-10-21, 20:04
Szalenie generalizujące pytanie. Może lepiej by było zacząć od czegoś bardziej konkretnego?
_________________ Tak to już bywa, że kiedy człowiek ucieka przed swoim strachem, może się przekonać, że zdąża jedynie skrótem na jego spotkanie.
Plemię: Sindar
Ulubiona Era: Pierwsza
Wiek: 23 Dołączył: 19 Mar 2012 Posty: 120 Skąd: z poza dolin z poza gór
Wysłany: 2014-10-31, 22:16
Fingolfin napisał/a:
czy uważacie że trzeba czynić dobro i wspierać zawsze wszystkich ludzi, a może liczy się dla was tylko rodzina i znajomi reszta już nie, albo tylko zysk materialny? Zapraszam do dyskusji i czekam na wasze propozycje.
Wszystko zależy od sytuacji-oczywiście że należy czynić dobro ale nie można zapominać o sobie i bliskich. Oczywiście że zysk materialny też się liczy bo raczej nie wyżyjemy na samym chlebie i wodzie bo to tez kosztuje a nikt nam raczej nie da za darmo (zresztą nie uśmiecha mi się myśl że mam siedzieć i nic nie robić to przy okazji zarobie i umile se życie )
Fingolfin napisał/a:
Czy żyjecie "chwilą", czy myślicie daleko w przód?
Raczej żyję chwilą bo i tak wychodze z któregoś prawa Muphiego że każdy plan bierze w łeb .Ale również planuje trochę do przodu bo w liceum już trzeba myśleć co robić a na studiach myśleć o innych rzeczach w przód ale to jeszcze nie mój wiek
Fingolfin napisał/a:
Chodzi mi głównie o to co się dla was w życiu liczy najbardziej.
Najbardziej cenię sobie szczerosc radosć i bycie sobą. Czemu to już okazja na inny temat
PS: Jak ostatnio Fingolfin wystartował z tematem to rozkręciła się z tego niezła dyskusja. Strach się bać co tym razem nastąpi
Mi na przykład trudno się troszczyc o ludzi których nie znam i nie widziałem, ale dla rodziny i znajomych zawsze jestem gotowy śpieszyć na pomoc. Co do planowania to mam kilka staranie przemyślanych planów na życie, wiem że najpewniej nie uda mi się ich w pełni zrealizować, takie życie, ale marzenia i plany warto mieć
Co do tego troszczenia się, to zrozumiałe, że trudniej poczuć chęć wsparcia nieznajomych... nikt też oczywiście nie nakłada obowiązku ciągłej gotowości śpieszenia z pomocą komukolwiek. Ale z drugiej strony zauważ, że w wielu życiowych sytuacjach może się o ciebie "zatroszczyć" ktoś, kogo nie znasz - osoba odśnieżająca chodnik w ramach pracy społecznej albo lekarz zszywający i opatrujący ranę. Rodzina i znajomi to wspaniała sprawa, ale żyjemy w społeczeństwie, którego członkowie współpracują, biorą na siebie jakieś obowiązki dla dobra ogółu, a to wszystko opiera się na zaufaniu do nieznajomych. Przynajmniej taki jest zamysł, bo akurat w Polsce jako społeczeństwo mamy obecnie szczególnie niską świadomość tego specyficznego braterstwa.
Zapewne to, co piszesz, jest jakąś reakcję na nierealne postulaty heroicznego "bycia dla innych" - ale czy w związku z tym trzeba się posuwać do wniosków skłaniających się ku przeciwnym skrajnościom? Jest dużo miejsca pomiędzy wyrzeczeniem się własnego życia dla innych a mafijnym nepotyzmem.