Forum Bractwa Rivendell Mae govannen mellon... witamy na forum poświęconym Eldarom przy Bractwie Rivendell (Heren Nalmiristo: www.bractwo-rivendell.pl)
Wiecie że Tolkien strasznie lubił konie? Podobno Tolkie widział Rohańczyków jako Anglików na koniach. Chciał pokazać ich orczanizacje i umiejętności bojowe tylko właśnie na koniach. Nawet e dodatkach do filmu jest taki filmik Konie we władcy pierścieni. Opisują tam jak aktorzy przykotowywali sie do scen z końmi i wogóle różne rzeczy związane z końmi... A wiecie, że Vigo kupił konia na którym grał wszystkie "sceny konne" i bardzo dużo wolnego czasu spędzał właśnie w stajni
Podobno Tolkie widział Rohańczyków jako Anglików na koniach
A na filmie wyglądali jak mieszanka wszystkiego po trochu z okresu wędrówek ludów i połowy średniowiecza Widocznie tak wymyślił Jackosn... Ja tam widziałem ich trochę jak naszych albo Ruskich - wiadomo, koniarze...
Dziwiło mnie też, jak wyglądał filmowy Rohan - wszelkie znane mi armie, których specjalnością była jazda wykształciły się na równinach. Wystarczy wspomnieć Wizygotów, Hunów, Sarmatów, Scytów, Awarów, Arabów, Mongołów, Rosjan, Rusinów, Polaków, Kozaków i innych... A w filmie tylko skały i pagórki. To nie jest teren, w którym kawaleria jest najlepszym rozwiązaniem.
_________________ Śmiały atak to spore ryzyko. Atak nieśmiały to pewna śmierć.
Ostatnio zmieniony przez Razosłav 2007-03-22, 22:22, w całości zmieniany 2 razy
Ulubiona Era: Druga
Narodziny: 15. Lótessë 987 (II)
Wysłany: 2006-12-30, 14:47
Razosłav napisał/a:
Dziwiło mnie też, jak wyglądał filmowy Rohan - wszelkie znane mi armie, których specjalnością była jazda wykształciły się na równinach. (...) w filmie tylko skały i pagórki. To nie jest teren, w którym kawaleria jest najlepszym rozwiązaniem.
Prawda, prawda...
ACZKOLWIEK... skoro Rohirrimowie są wzorowani na Anglosasach (a każde dziecko to wie ) a Anglia zbyt równa nie jest, to można usprawiedliwić Jacksona
_________________ Wun l' sirn d' thalack - Elggin Wun L' Kaas
Ja z kolei gdzieś wyczytałem, że Tolkien interesoawł się historią i bitwa na polach Pellenoru miała być nawiązaniem do bitwy na polach Katalaunijskich, gdzie Rzymianie i Wizygoci pokonali Hunów. A rohirrimowie mieliby być właśnie Wizygotami...
Ulubiona Era: Druga
Narodziny: 15. Lótessë 987 (II)
Wysłany: 2006-12-30, 16:42
Razosłav napisał/a:
A rohirrimowie mieliby być właśnie Wizygotami...
No ja czytałam że byli wzorowani na Anglosasach, że przytoczę cytacik
Cytat:
Począwszy od strojów, a skończywszy na koniach i języku. Jeźdźcy Marchii u Tolkiena są wzorowani na opisach Anglosasów. Ich znak herbowy, biały koń na zielonym polu, pochodzi z ogromnego rysunku wyrytego na kredowym wzgórzu, które znajdowało się niedaleko domu Tolkiena.
David Colbert "Magiczny świat Władcy Pierścieni"
_________________ Wun l' sirn d' thalack - Elggin Wun L' Kaas
Elvi, przecież oni mieli być wzorowani na Wizygotach właśnie w tej jednej bitwie...
Czy dobrze zrorumiałem
_________________ Tropiciel z Lindonu
Vilgefortz [Usunięty]
Wysłany: 2007-01-12, 19:07
Coś mi się wydaje że jeśli Tolkien faktycznie tak uwielbiał konie, to pewnie Rohan mógł być faktycznie przedstawiony jako Anglosasko podobny naród. Jęlsi to dego jako anglik naprawdę interesował się historią, to wydaje mi się to bardziej pewne (o jak ja nie cierpię angielskich historyków!!!) Możę z tej bitwy Tolkien zaczerpnął nie tyle co wygląd, zachowanie i zwyczaje Wizygotów ale po prostu sam scenariusz/stosunek liczby wojsk. Zresztą nie sądzę żeby starał się jakoś specjalnie oddać we wszystkich szczegółach jakąs konkretną nacje. Oczywiście zaczerpnął wzorce co do zachowań militarnych z tego co wyczytał ale naprawdę wątpię żeby chciał we wszystkich szczegółach kogoś "odtworzyć"
thymotka [Usunięty]
Wysłany: 2007-03-04, 11:32
Zgadzam się z Vilgefortz. W chyba każdej książce poświęconej Tolkienowi jest wzmianka, że nie lubił on alegorii. Sądzę, że co za tym idzie, unikał też tak oczywistych odwzorowań...
Ostatnio zmieniony przez Elvinga Istimo 2007-03-23, 11:38, w całości zmieniany 1 raz
No to troszkę dziwne porównanie... Ale to twórcy filmu się wypowiadali o tych Rohirrimach???
_________________ "W końcu jeśli dziewczyna chce iść przez życie z inną, która nosi koszule i krawaty, ujeżdża konie i ma twarz jak buldog, który zlizuje ocet z ostu, to przecież wyłącznie jej sprawa." - T. Pratchett, "Niuch"
Plemię: Noldor
Ulubiona Era: Pierwsza
Narodziny: Yunquëa Víressë 23. (I)
Wysłany: 2007-03-24, 13:11
Nie wiem kto się wyowiadał, ale czytałem gdzieś (nie pamiętam gdzie), że Tolkien faktycznie wsadził anglosasów na konie i zrobił z nich Rohhirimów.... Gdzieś chyba taki komentarz dał Christopher Tolkien...
Hmm... Nieanglosaskie zdobnictwo, nieanglosaska architektura, nieangloaskie uzbrojenie, wreszcie wybitnie nieanglosaki sposób prowadzenia wojny i przemieszczania się wojsk... ale bez wątpienia byli wzorowani na Anglosasacch.
Plemię: Noldor
Ulubiona Era: Pierwsza
Narodziny: Yunquëa Víressë 23. (I)
Wysłany: 2007-03-24, 23:02
Cóż... Sam Mistrz Tolkien tak twiedził, więc coś w tym jest Razek..... kiedy ty się takim fachowcem stałeś, hę?