Forum Bractwa Rivendell Mae govannen mellon... witamy na forum poświęconym Eldarom przy Bractwie Rivendell (Heren Nalmiristo: www.bractwo-rivendell.pl)
In 1969 the Tolkien Society was founded to further interest in the life and works of J.R.R. Tolkien, C.B.E., the author of The Hobbit, The Lord of the Rings, The Silmarillion and other works of fiction and philological study. Based in the United Kingdom and registered as an independent, non-profit making charity, number 273809, the Society has an international membership which benefits from regular publications and events.
Arathulion [Usunięty]
Wysłany: 2005-06-02, 20:53
Ive - widziałem niedawno [w lutym] w domu pani prezes ŚKF-u numery magazynów sprzed 20 lat Ile tam bylo tekstów zagranicznych - teraz my mamy własne
Fanuilos [Usunięty]
Wysłany: 2005-06-02, 21:24
I ciągle nowe pisma tolkienowskie się pojawiają... Taki Aiglos na przykład. Nic, tylko się cieszyć...
Jeszcze do zboczeń tolkienowskich, kiedyś zapisałam całą tablicę w szkole słówkami z angielskiego (i ich tłumaczeniami) Tengwarem. Nie nauczyłam się na kartkówę...
Lórin Féathil [Usunięty]
Wysłany: 2005-06-02, 21:28
Hihi, tak Tengwar to dobry szyfr na ściągi
A czy pod zboczenie tolkienowskie podchodiz to, że pracę semestralną na angielski piszę z Silma?
Fanuilos [Usunięty]
Wysłany: 2005-06-02, 21:44
Normalka Nic nadzwyczajnego Ja wypracowanie końcowe z polskiego pisałam o wizycie w ŚKF w Katowicach, na otwarciu wystawy o Tolkienie. Dotąd się cieszę, że miałam okazję spotkać Galadhorna
Arathulion [Usunięty]
Wysłany: 2005-06-02, 21:46
Hmmm... tak przy okazji magazynów to przyszło mi do głowy, że w ogole wypisze tutaj moje zbiory i dołączę zdjęcia mojego kącika tolkienowskiego
Zbiory:
a) książki:
Oprócz tego na kompie mam jeszcze mnóstwo słowników i przeróżniastych pdf-ów
Zdjatka mąjego koncika
Fanuilos [Usunięty]
Wysłany: 2005-06-02, 21:49
...a najbardziej to mi się podoba ta podusia z Królem Lwem
Tak na poważnie, wiele pozycji mam dokładnie tych samych
Lórin Féathil [Usunięty]
Wysłany: 2005-06-02, 22:09
A ta fajka to atrybut z tego zdjęcia Mistrza, prawda?
No cóz, jak ogłosiłem, ze mam zamiar Silma w oryginale przeczytać to mnie od masochistów przezywali
To ja też sie pochwalę zbiorem
Jako że bez sensu jest wypisywać tytuły dam zwa małe zdjątka
Ostatnio zmieniony przez Lórin Féathil 2005-06-03, 18:21, w całości zmieniany 1 raz
Fanuilos [Usunięty]
Wysłany: 2005-06-03, 07:07
Czy teraz każdy będzie wypisywał swoje zbiory i na tej podstawie będziemy oceniać kto jest maniakiem, a kto nie? Proponuję skończyć wypisywanie list książek i innych publikacji i wrócić do tematu Po prostu
Plemię: Noldor
Ulubiona Era: Pierwsza
Narodziny: Yunquëa Víressë 23. (I)
Wysłany: 2005-06-03, 16:44
Hmmm ja mam wiele z tego co wy i simbelki i Gwaihiry i mam też WP i Silma i Hobbita ale mam też "Droga do śródziemia" by T.A. Shippey.... bardzo fajna książeczka i kupiona z odzysku bardzo tanio w stanie idealnym
Wysłany: 2005-06-03, 18:23
Masz rację, Fan, trochę zaszalałem Ale musisz zrozumieć, ze każdy tolkienomaniak by się chciał swoim zbiorem pochwalić
A propos, czy wiecie może kto ma największy na świecie zbiór dzieł Tolkiena, czy cuś takiego? Ciekawie by było wiedzieć
Arathulion [Usunięty]
Wysłany: 2005-06-03, 18:25
Tia, każdy się sce pokfalić
A największy zbiór to ma John Tolkien - on to ma nawet takie materiały, jakich nikt nie ma
Lórin Féathil [Usunięty]
Wysłany: 2005-06-03, 18:36
John Tolkien to teraz z niebie sobie materialy przegląda
Ale fakt - najwiecej pewno ma rodzinka
A ktoś z fanów?
Plemię: Noldor
Ulubiona Era: Pierwsza
Narodziny: Yunquëa Víressë 23. (I)
Wysłany: 2005-06-03, 18:48
HMm no Chritopher Tolkien ma na pewno najwięcej,. ostatnio czytałem o tym ile nawet w szopie zostało jakiś zapisków po mistrzu, których nikt nie oglądał, a co do fanów to raczej nie ustalimy...
Wysłany: 2005-06-03, 19:03
Jak już, to jacyś pierwsi fani mogą mieć najwięcej po Chrisie (bo najdłużej żyją i zbierają wszystko od początku)... Albo jacyś badacze tolkienowscy...