Forum Bractwa Rivendell Mae govannen mellon... witamy na forum poświęconym Eldarom przy Bractwie Rivendell (Heren Nalmiristo: www.bractwo-rivendell.pl)
Jeśli masz propozycje, co można by jeszcze umieścić na stronie Rivendell, tu możesz podzielić się nimi ze mną i z innymi. Pomysł na nowy dział? Jakieś niezamieszczone materiały? Pisz tutaj
Arathulion [Usunięty]
Wysłany: 2005-07-05, 19:46
Wydaje mi się, że to odpowiedni temat na taką uwagę. Otóż: na stronie Rivendell znajdują się rozmówki quenejskie i przykro mi to mówić, ale większość zwrotów w nich zawartych jest wytrzaśniętych jeden Eru wie skąd. Jeśli chcesz, moge to poprawić, Fan?
Fanuilos [Usunięty]
Wysłany: 2005-07-06, 08:26
Elendil, bardzo dziękuję i z chęcią przyjmuję Twoją pomoc. Te rozmówki pisał Melvar (Lórin) i w sumie też nie wiem skąd je wziął Zatem będę czekać na nową wersję
Isril Iluviel [Usunięty]
Wysłany: 2005-07-06, 13:01
No właśnie tam w zdaniach sa błlędy np tam z kolorami w tym zdaniu z drzewami
Fanuilos [Usunięty]
Wysłany: 2005-07-11, 08:32
Jak tylko dostanę od Elendila poprawioną wersję, wszystkie błędy znikną
Arathulion [Usunięty]
Wysłany: 2005-07-11, 12:38
Rozmówki wstawiam tutaj Opuściłem pewne zwroty, których za nic nie mogłem przetłumaczyć. W poniższych rozmówkach znajdują sie również formy, których nie do końca jestem pewien. Jak tylko skonsultuję się z paroma osobami, naniosę ewentualne poprawki na moje wypociny i w miarę potrzeby wstawię je tutaj Voilá!
Cytat:
Podstawowe zwroty
Cześć! – Aiya!
Dzień dobry. – Mai yomenië.
Do widzenia! / Żegnaj! – Namárië!
Dziękuję. – Hantanyë.
Dziękuję ci. – Hantanyel.
Tak. [dosł. ‘Dobrze’] – Mára.
Nie. – Lá.
Słucham? [dosł. ‘Co powiedziałeś?’] – Man quentelyë?
Powtórz. – Á ataqueta.
Nie rozumiem. – Lá hanyëan.
Jestem Arwen. – Nanyë Arwen.
Nazywam się Legolas. [dosł. ‘Moim imieniem jest Legolas’] – Essenya ná Legolas.
Jak masz na imię? - Ma ná esselya?
Kolory
Niebo jest niebieskie. – Menel ná luin.
Drzewa są brązowe i zielone. – Aldar nar varni ar laica.
niebieski – luin
brązowy – varnë
zielony – laica
czerwony – carnë
czarny – morë
biały – ninquë / fána
szary – sinda
złoty – laurëa
żółty – malina
srebrny - telpë
Podróż
Którą drogą idziemy? - Manen tië lelyëalmë?
prawo – forya
lewo – hyarya
Idę w górę. – Lelyëanyë amba.
Stać! – Á hauta!
Zostań tu! – Á hauta sinomë!
Pójdziesz z nami? – Autuvalyë as emmë?
Zimno mi. – Ringa nin.
Ciepło mi. – Lauca nin.
Musimy zebrać drewno na ognisko. – Mauyammë hosta toa an úr.
Czuwaj! – Á tira!
Jestem głodny. – Nanyë maita.
Fanuilos [Usunięty]
Wysłany: 2005-07-25, 18:04
Ok, Elendil, jutro wstawię Twoje rozmówki na stronę
Mistril [Usunięty]
Wysłany: 2005-07-28, 10:26
Co powiecie na temat poczty Bractwa
No dobra forumowiczów
na domenie o2.pl??
Plemię: Noldor
Ulubiona Era: Pierwsza
Narodziny: Yunquëa Víressë 23. (I)
Wysłany: 2005-07-28, 18:02
Myślę, że to troche by mijało się celem... jeśli ktoś coś chce odnośnie strony rivendell to jest mail fan na stronie... jeśli o forum to mail mój czy fan tutaj jest... albo można się poprostu zarejestrować na forum i rozmawiać... raczej mail by się nie przydał... tak uważam
Wysłany: 2005-08-08, 08:50
Również uważam że to zbędne. Mam już tyle adresów że kolejny by mnie dobił Mój mail i Ivego są dostępne i myślę że tyle wystarczy
Gabriel Renard [Usunięty]
Wysłany: 2006-05-20, 12:03
Taka mała sugestia, związana ze stroną. Czysto kosmetyczny zabieg. Jeżeli, (tak jak na moim przykładzie) ktoś zamieści opowiadanie, które nie jest oparte o twórczość Tolkiena, bedzie się to trochę mieszać. Może zrobić taki podział na "Opowiadania Tematyczne" i "Opowiadania Pozatematyczne". Oczywiście na razie wszystkie, z tego co widziałem, trzymają się Władcy Pierścieni, lub twórczości Pana T. (Mister T. ) Ale może w przyszłości, jeśli ludzie pozamieszczaliby więcej takowych opowiadań, wartobyłoby się nad owym podziałem zastanowić.
Plemię: Noldor
Ulubiona Era: Pierwsza
Narodziny: Yunquëa Víressë 23. (I)
Wysłany: 2006-05-21, 09:50
Na razie sprawa wygląda tak, że raczej nowe teksty się nie pojawiają, więc podział jest zbędny, chociaż będziemy mieli to na uwadze w przyszłości....
Wysłany: 2006-05-21, 10:21
Ive, chodzi o to, że Gabriel wysłał mi właśnie swoje opowiadanie, nie za bardzo o Śródziemiu Dla mnie nie ma sprawy, taki podział mogę spokojnie wprowadzić.
Elen [Usunięty]
Wysłany: 2006-05-21, 10:34
Ive a coś ty taki pewny że się jakiś nowy tekst nie pojawi w najbliższym czasie. Niezbadane są wyroki Valarów i moja pomysłowość. Co do podziału, to wydaje mi się że mogłaby to być użyteczna rzecz. Możnaby wtedy publikować twórczość nie związaną w 100% z Tolkienem i jego światem. Nio ale to tylko moje skromne zdanie i zostawiam to pod rozwagę Fan.
Fanuilos [Usunięty]
Wysłany: 2006-05-24, 20:23
Już zdecydowałam, że jak znajdę chwilkę to wrzucę na stronę tekst Gabriela i wtedy utworzę odpowiedni nowy dział Ktoś jeszcze ma jakieś propozycje?